úterý 28. října 2014

Bones

Picture of Bones
Momentálně poslouchám americkýho rappera Bonese ( a prokládám to kapelama co poslouchám už tisíc let). Je to kluk bílej jak tvaroh, který neustále chrlí další a další mixtapy a alba ve kterých spolu snoubí klasický rapový klišé s poměrně svérázným a originálním přístupem. Jeho tracky mají punkovou délku a většina videí se nese ve stylu devadesátkových VHS kazet.

Jak jsem už řekl, vydal opravdu úctyhodné množství alb (narodil se v roce 94!), což vede k otázce, jestli tu trochu kvantita nevítězí nad kvalitou. Ale tak tomu není, protože Bonesova tvorba je velice různorodá a pestrá. Fascinuje mě, jakým způsobem se nesere s klasickýma gangsta tématama, který prezentuje na bílýho sopláka s podivuhodným sebevědomím (track GoldRope), zároveň umí vytvořit prvotřídní depku a při tom na sobě mít triko kapely Burzum, vyrobit devadesátkovou pohodičku (PlatinumLexus) a tak dále.



Tematicky osciluje mezi klasickýma rapovýma kecama o drogách, děvkách (pimp named Bones) atd. k osobnějším tématům, který zvládá naprosto bravurně tím, že je vtěsná často do jedné sloky a jednoho hooku. Méně často znamená více. V tomto případě to platí určitě, protože zde funguje kouzlo stručnosti, ve kterým jedno slovo nebo věta má větší váhu než sáhodlouhý vykecávání. Určitě zde hraje určitou roli i určitá porce tajemnosti s tím spojená. V kombinaci se skvělýma beatama a zajímavým vizuálním pojetím to tvoří perfektně se doplňující celek.


Po dlouhé době je to rap, který mě zaujal a už jsem dokonce našel zase někoho, kdo se o něco podobnýho snaží v Česku. Schopnost zůstat svůj a zároveň zvládnout disciplínu v její ryzí podobě prostě cením. 

"I don't know, I don't know
I don't know which way to go
Walking down the road
Lookin' at the streetlights
Wanna go home, but I don't feel right
Spend my days at the river, spend my nights in the forest
Wakin' up to birds screamin' like I've been here before
See the day I get my license Imma have somethin for ya
If you come here with the issue, know I got somethin' for you
I got that butterfly blade, I don't got no hundreds on me
I don't got a damn thing to lose, if you're not with me"



Žádné komentáře:

Okomentovat