čtvrtek 30. května 2013

Rasismus?

Určitě nikomu neutekla ta zpráva o útoku v Douchově. Není to první ani poslední případ napadení. Taková napadení se dějí dennodenně na různých místech ať už jsou útočníci jakýkoli barvy pleti, někteří lidi si záminku k bitce prostě najdou vždycky.

Tenhle případ ale zase otevřel jeden z hlavních boláků české společnosti a to je problém s tzv, romskou komunitou. Mluvit o tomhle tématu je jako chodit po hodně tenkým ledu, protože velice lehko dostanete nálepku rasista, fašoun, xenofob, nácek nebo naopak multikulti pomatenec, pravdoláska, pseudohumanista a tak dál. Trochu jako ode zdi ke zdi. Tyhle hry se slovama ale nic neřeší, jenom zabraňují se věcně o problému bavit.

Problém se soužitím  dejme tomu majoritní společnosti a menšin, které se nějakým způsobem vymykají způsobem života atd. té majoritě, je všude v Evropě i ve světě. Etnické složení těch menšin je různé, ve Francii jsou to Arabové, v Německu Turci atd. U nás jsou v obdobné situaci Romové. Je to ošemetný problém, který si ale žádá řešení, které čím dál se bude oddalovat, tím obtížnější pak bude. Velkej problém tkví v kolektivním přístupu. Je rozdíl, když se bavíte s jedním muslimem třeba u kafe a nebo když máte před sebou dav 200 magorů pálících americký vlajky. Davy, masy a velký kolektivy jsou nebezpečný a lehko manipulovatelný, to vám poví každej diktátor. Proto se snažím lidi brát co možná nejvíc individuálně a sám se snažím být co možná největší individualista. Prostě jen proto abych si udržel zdravej rozum. Pokud se do města přistěhuje jeden Arab (nebo jedna rodina), pravděpodobně s ním nebude větší problém, otevře si třeba krámek se zeleninou a nebude dělat potíže. Problém nastává u větších skupin, samozřejmě záleží na mentalitě a temperamentu. Protože čím víc různých lidí v dané oblasti žije, tím je těžší najít společnou řeč a sladit odlišný způsoby života.

Rasismus tkví v hlouposti lidí, je to naprosto debilní a zavrženíhodný postoj. Xenofobie je taky špatná, protože se zakládá na iracionálních předsudcích, ale chápu ji jako poměrně opodstatněnou, pro člověka je přirozené bát se něčeho, co nezná. To jej ale pochopitelně neopravňuje k tomu někoho mlátit nebo dokonce zabíjet jenom proto, že je něčím jiný. Pokud svůj postoj přehodnotí v momentu kdy objekt svých obav a strachů pozná, nevidím v tom zásadní problém. Sám mám občas strach z lidí, které potkám, prostě jenom proto, že z nich nemám dobrej pocit. Když se pak s tím člověkem třeba dám do řeči a zjistím, že je vlastně fajn, změním na názor. Nebo potvrdím, přijde na to.

Když se na netu objevilo to video z útoku v Douchově, stáhl se mi z toho žaludek. Určitě znáte ten pocit, kdy jdete sami po městě, zastaví vás dva nebo víc cigošů a chcou cigaretu/trávu/peníze/cokoli. Nebo prostě jen pořvávají. Když jsem viděl jak v přesile napadli ženskou, jak po lidech, kteří s nima nechtěli mít žádnej problém vyběhli s nějakou tyčí, bylo mi úzko. Protože tohle se může stát komukoliv, to si nevyberete. Ok, mohli to být i bílí, to uznávám, spousta se jich chová stejně nebo i hůř. To si taky nevyberete. Ale co je podle mě dost důležitý je, že napadeným nadávali do "zasraných gadžů". Což je rasově motivovaný čin a měl by tak být posuzován. Tohle je podle mě kámen úrazu. Protože on tak posuzovaný není.

Pokud nebudou zákony platit stejně pro všechny a tyhle kauzy se budou zametat pod koberec, nemůžeme se divit, že se na tom budou přiživovat všemožný neonacistický, fašounský organizace, který jinak nemají programově moc co nabídnout. Ale v momentu, kdy se lidi cítí ohrožení, mají strach o sebe a svoje rodiny a vidí, že nikdo jiný se jich nezastane, nemůžeme se jim divit, že podporují demonstrace těchhle spolků. Policajti a sociální pracovníci jsou posraní s tím cokoliv dělat, čemuž se nedivím, taky bych to nechtěl řešit, ale taky to není moje práce, za kterou jsem placenej z daní občanů téhle republiky. Pokud nedělají svou práci pořádně, neměli by ji dělat vůbec. Protože pokud to takhle půjde dál, bojím se, že se to zvrhne do extrému a znovu nastane doba jednoduchých a špatných řešení. Taky hrozí to, že se tyhle skupiny obyvatel ještě víc izolují a budou ještě víc nebezpečný pro zbytek obyvatel. Něco jako taková malá občanská válka. A nejvíc na to budou jako vždy doplácet ti, kteří se snaží normálně fungovat, pracovat, starat se o rodinu. A těch je i mezi Romy jistě řada, a takových si cením, protože ukazují že to jde. Jenom by měli být víc vidět a slyšet.

Celej tenhle problém má hluboký kořeny. Po staletí byli cikáni kočovníci, měli diametrálně odlišný způsob života od toho našeho, usedlého. To se podepsalo na mentalitě a hodnotách. Taky to nebyl ideální stav, ale rozhodně přijatelnější než ten dnešní. Když je v 50. letech komunisti nahnali do domů (u nás ve městě to byly domy po Židech a odsunutých Němcích) zadělali na pořádnej průser. Pamatuju na scénu z jednoho filmu, kde cikánka vylámala parkety a rozdělala z nich oheň uprostřed bytu. Asi to byla nadsázka, ale myslím, že pro ilustraci dobrá. Tenhle moment považuju za zásadní průser a hlavně skvělou ukázku jak je nebezpečný sociální inženýrství. Řekl bych, že nám všem by bylo líp, kdyby k tomu nedošlo.

Jsem v zásadě liberální člověk, myslím, že by každý měl mít právo dělat si co chce pokud tím neubližuje ostatním, nejsem fanda velkýho státního aparátu, všemožných dotací na zbytečnosti, vysokých daní a zbytečné byrokracie. Zajištění bezpečnosti občanů a jejich práv je ale jedna z elementárních funkcí státu, kterou pokud není schopen zajistit, je de facto nefunkční. Policejní hlídky a kamery na každým rohu nejsou šťastným řešením, ono by úplně stačilo, aby prostě pachatelé dostali adekvátní, přísné tresty. A je jedno jestli jsou bílí nebo fialoví.

2 komentáře:

  1. No, já si hlavně myslim, že velkej problém je v tom, že lidi mají pořád kecy typu zasraní cikáni dostanou tohle a tamto, ale mám pocit, že jim nedochází, že za to může stát a né ten cikán. Ten si sotva na úřadě vytvořil nějaký pravidla. Stejně tak je to s těmi tresty atp. Prostě tenhle problém je naprosto podporovanej aby tu byl. Jako zabavení lidí na jeden problém, aby měli co řešit a chtěli tvrdší bezpečnostní opatření, prostě styl emeriky. Třeba to fakt doženou do tý občanský války a to bude teprve peklíčko.

    OdpovědětVymazat
  2. Lidi jako ty zase obviňují stát ale nedochází jim že stát jsme my, stát jsi ty.

    OdpovědětVymazat