pondělí 7. května 2012

Dance Tonight! Revolution Tommorow!

A tak jsem se rozhodl napsat pár řádků o kapele, kterou mám moc rád. Je to jedna z těch kapel, který si člověk zamiluje zčásti i proto, že ji neposlouchá nikdo jinej koho zná. Není to zrovna líbivá muzika a proto má svoje kouzlo. Nepřetvařuje se. Starý dobrý emo/screamo. Žádní pozeři jako BMTH, u kterých si člověk není jistej jestli to celý náhodou nedělaj jen jako reklamu na L´Oreal nebo Head and Shoulders.



Řeč je o kapele Orchid. Klasika žánru, hráli asi jen čtyři roky, ale vydali asi 3 alba plus určitě nějaký dema nebo splitka, u těhhle kapel to bývá těžko dohledatelný. Je to celkem nášup, jestli jste ještě pořád nevyrostli z představy, že emo = My Chemical Romance, doporučuju aspoň vatu do uší. Orchid to je smršť nabitá vším možným, jen ne nudou. Celej tenhle žánr by se dal popsat jako takovej hc/punk pro intoše. A Orchid to naprosto splňují. Krom klasickejch vylívaček srdíček jsou tu odkazy na Frankfurtskou školu, Nietzscheho a tak různě. Myslím, že je to dobrej poser pro všecky indie děcka, pro který je hudba "ve které se křičí" něco pro naprostý tupany. Že to tak není všichni ví, ale předsudky jsou předsudky :D.


 "I make the sounds you can't understand-
this is my critique!
this is my subversion!
this is my revolution!"

Tahle kapela taky zásadním způsobem ovlivnila mrtě dalších kapel, hlavně teda  rámci scény. U většiny podobnejch záležitostí totiž kapely zní hrozně podobně, někdy prakticky stejně. Stejný postupy, stejnej zvuk nebo jiný zažitý klišé. Orchid takoví nejsou. Nenajdete kapelu jako jsou oni. Emo děcka co hrajou skoro grind?!

Jak jsem už řekl, není to nijak profláklá muzika, je to ryzí underground jak to má být. Žádný klipy, žádný hrnky s logem ( jak je to dneska v módě u každý druhý deathcoreový kapely :D). Jde tu v prvé řadě o muziku a texty. O energii a poselství. Ne o image a pózu. Chtělo by to víc takovejch kapel.  Dokonce mají vál "No, we dont have any T-shirts" :D. Sympaťáci. Škoda, že se už rozpadli.



První album, který jsem od nich slyšel, bylo Dance Tonight! Revolution Tommorow! (z roku 2000). Zajímavost je, že když jsem četl jednu knížku od Shopenhauera, na obalu byl stejnej obrázek jako na obalu týhle desky. Nějak jsem nezjistil co ten obrázek přesně znemaná, ale hrozně by mě to zajímalo. Další alba, jako eponymní album, nazývaný "Gatefold" nebo Totality jsou taky super. Orchid mají dost krátký vály, taky to není žádnej prog-rock ale skramz. Ale o to větší je to jízda. No dost keců, prostě je to......geniální kapela. Taková ta co se objeví, všecko změní a pak zase zmizí. Srdcovka.


"We were never happier......we were never happy...."

PS: Na last.fm pravidelně válčí fandové emo Orchid s fandama nějaký doom kapely co se tak taky jmenuje. Je to sranda :D.






2 komentáře:

  1. Orchid jsou parádní:) Je dobře,že je moc lidí nezná,fakt nepotřebuju,abych někomu pochválila tričko a jeho dobrý hudební vkus a on se na mě dementně zadíval a zeptal se mě o čem to mluvím,že mu se akorát líbil obrázek:D

    OdpovědětVymazat
  2. Btw,je bezva tě zase číst:)

    OdpovědětVymazat